De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,2 procent lager op 316,25 punten door een stevig koersverlies van KPN. De MidKap-index won 0,2 procent tot 476,99 punten. De beurs in Parijs daalde 0,3 procent en Frankfurt steeg 1 procent. In Londen, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, maakte de beurs een inhaalslag. De FTSE 100-index klom 1,3 procent.

Griekenland verwacht dat de onderhandelingen met zijn internationale schuldeisers over nieuwe noodleningen zeer moeizaam zullen verlopen. Dat zei een woordvoerder van de Griekse overheid. De onderhandelaars komen op 16 januari in Griekenland aan om te overleggen over een nieuwe lening van in totaal 130 miljard euro die in oktober werd toegezegd.

ECB

Uit cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB) bleek dat de banken ook in het nieuwe jaar veel geld bij de centrale bank blijven parkeren. In totaal brachten zij maandag ruim 446 miljard euro bij de ECB onder. Daarmee stalden de banken voor de zesde achtereenvolgende keer meer dan 400 miljard euro bij de centrale bank in plaats van het een hogere rente aan elkaar uit te lenen.

In de AEX was KPN de grootste daler met een min van ruim 3 procent. Het telecomconcern kondigde aan dat financieel directeur Carla Smits-Nusteling per direct het bedrijf zal verlaten. De CFO van KPN treedt terug omdat ze zich niet kan niet vinden in de wijze waarop het bedrijf wordt aangestuurd in de nieuwe zogenoemde topstructuur. Postbedrijf PostNL voerde de stijgers aan met een winst van 1,3 procent.

Ordina

In de MidKap ging automatiseerder Ordina aan kop met een winst van 1,8 procent. Buizenfabrikant Wavin was de grootste daler met een verlies van 0,8 procent.

De prijs van ruwe olie zat dinsdag in de lift door zorgen over Iran. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,7 procent tot 100,49 dollar per vat en Brentolie werd 1,3 procent duurder. De spanningen tussen de VS en Iran lopen de laatste tijd op. Zo dreigde Teheran onlangs met de afsluiting van de Straat van Hormuz, waar een groot deel van de olie-export van de landen in de regio doorheen gaat.

De euro wist kortstondig even tot boven de 1,30 dollar te klimmen, maar zakte snel weer terug. De eenheidsmunt was 1,2985 dollar waard, tegen 1,2925 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl